• Start

Lancering Maaiveld!

Maaiveld? Ja, Maaiveld! Vijf Apeldoornse culturele partijen slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een nieuw en spraakmakend stadsfestival in 2020.

CODA, orkest de ereprijs, Podium Gigant, Nationaal Jeugdorkest (NJON) en Schouwburg Orpheus hebben afgelopen woensdag, precies één jaar voordat het festival plaats zal vinden, de plannen onthuld. Onder andere Duda Paiva Company, Symphony of Fire en Holland Baroque met Opera zullen op 15 & 16 mei 2020 de binnenstad doen bruisen van cultuur en avontuur!

Spannend in de Binnenstad

Op 15 & 16 mei 2020 biedt Apeldoorn haar inwoners en bezoekers een avontuurlijk tweedaags festival, met muziek en kunst als rode draad. Met ruim 25 acts en voorstellingen op bijzondere locaties in en om de binnenstad verdeeld over vrijdagavond en zaterdag. Waaronder mooie grote acts op vrijdag en een grande parade van lokale uitvoerders en een slot act op zaterdag. Met (inter)nationale en lokale artiesten, die werken vanuit spannende combinaties tussen muziek, theater, installaties en meer. Frisse nieuwe producties van talentvolle makers in verbinding met de stad.

Verbinding en vernieuwing

Maaiveld richt zich op het maken van nieuwe verbindingen en verrassende combinaties. Tussen muzikale genres, maar ook nadrukkelijk met andere kunstzinnige uitingen en disciplines. Zo kunnen we de spectaculaire show van Symphony of Fire verwachten, die met vuurspuwende installaties een akoestisch orkest vormen en daarmee alle zintuigen prikkelen.

Duda Paiva Company maakt fysieke, visuele voorstellingen met dans en poppen en ontwikkelt speciaal voor Maaiveld een nieuwe voorstelling. Ook het gerenommeerde gezelschap van Holland Opera zal op locatie spelen, in combinatie met Holland Baroque en geproduceerd door Noorderkerkconcerten. Verder werden op het Van Reekumplein al wat tipjes van de sluier opgelicht. Apeldoorn mag zich onder andere opmaken voor spannende combinaties van klassieke- en popmuziek en elektronische producers die zich verhouden tot imposante installatie- en lichtkunst. Beleef Apeldoorn via Maaiveld!

Voorproeven

De komende maanden programmeren de partners van Maaiveld een reeks van programma’s, die het publiek alvast vertrouwd maken met het gevoel en de signatuur van het festival. Binnen deze programmering staan experiment en samenwerking centraal. Zo werken orkest de ereprijs, GIGANT en CODA samen tijdens CODA Paper Art en staat in Orpheus een Maaiveld verrassingsconcert van het NJO gepland. Samen op avontuur in Apeldoorn. Verrassend, fris en nieuw. Gevestigde namen en jong talent. Luisteren en zelf maken: dat is Maaiveld.

Stichting Culturele Evenementen Apeldoorn is de organisator van Maaiveld.

Maaiveld wordt georganiseerd door de Stichting Culturele Evenementen Apeldoorn. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door de directeuren van de vijf culturele partijen, die gezamenlijk Maaiveld organiseren. In het organiserend comité zitten vanuit de eigen organisaties diverse mensen, op dit moment vooral programmeurs en daarnaast enkele marketeers.


De festivalorganisatie zal vanaf na de zomer volledig opgetuigd zijn met drie externen te weten een producent, een fondsenwerver en een marketeer. De eerste twee zijn al gevonden en zij zullen er op 15 mei ook bij zijn. Samen met de Programmacommissie zijn de producent en de marketeer het organiserend comité. Het bestuur bewaakt de kaders, is aanspreekpunt voor de gemeente, stuurt op de financiën en is opdrachtgever en aanspreekpunt voor de fondsenwerver. Bovendien zorgen zij ervoor dat voortgang wordt bewaakt, houden zij de eigen organisaties aangesloten en hakken waar nodig de knopen door. En, zoals u hebt gezien, heeft het bestuur een logo/beeldmerk laten ontwerpen, dat tijdens het festival ook op posters, vlaggen en banieren in de stad zal verschijnen.

Maaiveld gaat plaatsvinden op diverse plekken in en om de binnenstad. De hoofdacts zullen plaats hebben op een centrale plek voor het programma op vrijdagavond en zaterdag. Op deze plek gaan tot 5000 mensen een goede (sta)plek hebben. Een van de eerste opdrachten van de producent is om additionele/potentiele locaties in beeld brengen, de haalbaarheid onderzoeken en de benodigde vergunningen aanvragen. Voor het programma op de zaterdagmiddag zullen diverse, kleinere, binnen- en buitenlocaties worden benaderd en benut. Enkele locaties hebben wij al op het oog: Fabriek van Royal Talens, De Netten Fabriek, Tuin van Ultimate aan de Oranjelaan, te herinrichten gebied achter Rembrandt, CityLounge en de Onze Lieve Vrouwekerk voor de operaproductie Dido om er enkelen te noemen.

Maaiveld is ook het feest van de samenwerking. Niet alleen van en tussen onze vijf organisaties, maar ook tussen makers uit verschillende disciplines, tussen verschillende genres, van professionals met amateurs, tussen makers en locaties en natuurlijk van Maaiveld met tal van partners in de stad, zoals Apeldoorn Marketing, Toeristisch Platform, Erfgoed Platform Apeldoorn en Apeldoorn Binnenstad. Wij verheugen ons! En nodigen Apeldoorn uit in- en aan te haken.

Bestuur stichting:

  • Carin Reinders, voorzitter (Directeur CODA)
  • Dirk de Bruin, penningmeester (directeur Gigant)
  • Mirjam Barendregt, secretaris (Directeur Orpheus)
  • Pieter Jongelie, lid (Zakelijk leider orkest de ereprijs)
  • Ewout van Dingstee, lid (algemeen en artistiek directeur NJON).

Het bestuur van de stichting bewaakt de financiën en het totaalconcept, onderhoudt contacten met de gemeente, is contactpersoon voor fondsenwerver & marketing en monitort het algemene beleid en uitgangspunten. De stichting conformeert zich aan de Governance Code Cultuur, streeft naar culturele diversiteit in alle facetten en hanteert waar mogelijk honorariumrichtlijnen in het kader van de Fair Practice. Het bestuur hanteert het adagium pas toe of leg uit.

Organiserend comité:

  • Waldo Volmer (Gigant)
  • Davida de Hond (CODA)
  • Marijt Helmink (Orpheus)
  • Pieter Jongelie (orkest de ereprijs)
  • Ewout van Dingstee (NJON)


Stichting Culturele Evenementen Apeldoorn
Churchillplein 1
7314 BZ Apeldoorn
Tel: 055 – 527 0303 (Karin Nijhuis, secretariaat)
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 69681120
Bankrekeningnummer NL31RABO0324554028
RSIN: 857965700
Beloningsbeleid: inhuur ZZP, bestuur onbezoldigd
- Met bijdrage van Gemeente Apeldoorn -

maaiveld

 

- CODA | orkest de ereprijs | Podium Gigant | Nationaal Jeugdorkest (NJON) | Schouwburg Orpheus -