Title image

Zomaargasten

Tijd & plaats

Datum: donderdag 18 mei 2023
Tijd: 14:30 - 15:00 & 15:30 - 16:00 & 16:30 - 17:00 & 17:30 - 18:00
Locatie: De Eetkamer

Info

Zomaargasten

In ieder mens schuilt een verhaal. Soms groot, soms klein, vaak zelfs zonder dat diegene zelf in de gaten heeft wat hem of haar zo bijzonder maakt. In Zomaargasten staan deze verhalen centraal. Theatermakers Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn richten hun podium in als provisorische talkshow studio, waarin steeds een andere bijzondere Onbekende Nederlander wordt geïnterviewd over zijn of haar toekomst en geschiedenis, dromen en ambities, over de reden waarom hij of zij elke ochtend opnieuw het bed uit stapt. Ter plekke gecreëerd beeldmateriaal wordt direct op grote schermen geprojecteerd, waardoor een setting ontstaat die men herkent van het programma Zomergasten. Nu echter eens niet met de figuren die al dagelijks op televisie komen, maar met gewone mannen en vrouwen die men overal op straat tegen het lijf kan lopen. In twintig minuten ontstaat zo een ontwapenend portret van een toevallige voorbijganger, soms ontroerend, soms hilarisch, maar altijd blijkt waarom deze gast niet zomaar iemand is. Een monumentje voor de gewone mens.

Oscar en Patrick interviewden inmiddels al meer dan 500 Zomaargasten, onder andere op theaterfestival Boulevard, De Parade en in talloze theaters. Voor de NTR maakten zij een televisieserie onder de naam Zomaar Een Gast. 

Zo werden de afgelopen jaren toevallige voorbijgangers zoals een beddenverkoper, een gepensioneerde stratenmaker, een ex-hooligan, een directeur van een woningbouwcorporatie, een tantra masseuse en Gerda uit Houten even in de spotlight gezet.

‘De formule is simpel, de uitwerking briljant. (…) Door een paar vaste ingrediënten in te bouwen slagen beide heren erin om de zomaargast en het publiek het idee te geven dat hij echt bijzonder is.’ – Cultureel Persbureau

Briljant.’ – De Volkskrant

Meer over Patrick Nederkoorn & Oscar Kocken