fbpx
Title image

Wat is Maaiveld?

Dit is Maaiveld

Maaiveld is een tweedaags en grotendeels gratis festival, waarvan de eerste editie op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2020 zal plaatsvinden in Apeldoorn. Het festival is een initiatief van Stichting Culturele Evenementen Apeldoorn. Deze organisatie is in het leven geroepen door vijf culturele instellingen: CODA (bibliotheek, archief en museum), orkest de ereprijs (ensemble voor hedendaagse muziek), GIGANT (poppodium, filmhuis en amateurkunstencentrum), Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) en Orpheus (schouwburg en congrescentrum). Zij hebben de handen ineengeslagen, om een grootschalig evenement te organiseren met een spannende artistieke signatuur. De organisatie wil binnen dit festival nieuwe verbindingen en verrassende combinaties maken tussen muzikale genres, maar ook met andere kunstzinnige uitingen en disciplines.

Laagdrempelig met ambitie

Het centrale, gratis toegankelijke festivalterrein vormt op vrijdag en zaterdag het hart van het festival. Met bekende artiesten op het hoofdpodium, verrassende kleinere optredens, unieke belevenissen en diverse kunstinstallaties, zijn het Stationsplein de het terrein bij Nettenfabriek ‘the place to be’ voor ontmoeting, voor een hapje en een drankje, voor informatie en als teaser op wat elders in het gebied te zien en beleven is. Op de overige locaties zijn verschillende spannende optredens te vinden, waarvoor in de meeste gevallen een lage ticketprijs wordt gehanteerd. Tickets zijn verkrijgbaar via deze website.

Maaiveld is een evenement dat duidelijk een toegevoegde waarde heeft op het bestaande culturele aanbod in Apeldoorn en provincie Gelderland. De titel Maaiveld verwijst naar de uitdrukking “je kop boven het maaiveld uitsteken”, iets bijzonders laten zien, presenteren boven de middelmaat. De vijf organisaties willen zich vernieuwen en het publiek trakteren op disciplines, uitingsvormen en crossovers die men normaal niet ziet en die in Apeldoorn en omgeving ook niet vaak gebracht worden.

Avontuurlijk programma: verbinding en cross-overs

Het programmateam van Maaiveld maakt voor de programmering gebruik van de verschillende netwerken van de vijf culturele partners. De uiteenlopende inhoudelijke kennis van de betrokken partijen maakt het mogelijk onverwachte combinaties te maken, die in de wijde omgeving van Apeldoorn niet eerder vertoond zijn. Binnen Maaiveld is ruimte voor zowel ‘de grote namen’, als nieuwe en nog wat minder bekende makers. Het festival biedt ook een podium aan de amateur- en de nieuwe generatie kunstenaars en musici. De crossovers krijgen een extra spannend, vernieuwend karakter door de unieke producties in een festivalcontext en op bijzondere plekken te plaatsen. Muziek zal de rode draad zijn binnen het festival. Zij zal de verbinding aangaan met verschillende stijlen in haar soort. Daarnaast worden er crossovers geprogrammeerd tussen verschillende kunstdisciplines, waarbij muziek steeds aanwezig zal zijn.

Unieke locaties als onderdeel van het programma

Een andere gerichte keuze van Maaiveld, is dat er gebruik gemaakt zal worden van ongebruikelijke locaties voor de optredens. Het zuidelijk deel van het centrum, het straatbeeld en de pleinen vormen het belangrijkste decor voor het festival.

Het festivalgebied bevindt zich tussen station en kernwinkelgebied. Een gebied in transitie, leegstaande industriële gebouwen die vragen om een nieuwe invulling, nog in productie zijnde fabrieken, maar ook plekken waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. De locaties zijn niet zomaar gekozen en werden specifiek voor een voorstelling geselecteerd, dan wel als ‘verborgen parel’ of normaal niet toegankelijke locatie aangemerkt. Locaties zijn o.a. De Nettenfabriek, Fabriek van Royal Talens, Klein Berlijn, Ketelhuis en Tot2021.

Vanwege het coronavirus is Maaiveld Festival helaas uitgesteld tot 2021. De informatie op deze website is dus niet meer up-to-date. Wij verwachten volgend jaar met alle artiesten en jou alsnog een geweldig tweedaags festival neer te zetten. Volg ons op Facebook als je op de hoogte wilt blijven!