Title image

Color in Funk | Ruben Chi + Roché Apinsa + Ghetto Funk Collective

Tijd & plaats

Datum: donderdag 26 mei 2022
Tijd: 15:00 - 15:30 & 16:30 - 17:00
Locatie: Stationsplein

Info

Gratis toegang!

In 2024 maakt Ruben Chi samen met Roché Apinsa (oprichters van Ghetto Funk Collective) de voorstelling Color in Funk waarbij zij teruggaan naar de roots van hun dansers-essentie in locking, die in de Amerikaanse muziekcultuur van funk, soul en jazz ligt. Waar de beat in de productie met Phion volledig wegvalt door de symfonische composities, wordt die in deze voorstelling vrijwel centraal gesteld: funk (die belangrijke sporen in de hiphop heeft nagelaten) kenmerkt zich door een almaar voortstuwende groove en sterke ritmiek met een nadruk op de eerste noot in de maat – ook wel the one genoemd.

In Color in Funk gaan Chi en Apinsa op expressieve wijze aan de haal met die one. In een voorstelling die als een funknummer voorbij raast laten ze zien dat deze muziek, deze dans de kracht hebben om je (tijdelijk) een wereld voor te stellen die kleurrijker, vrijer, positiever, en vooruitstrevender is dan een eventuele realiteit.

Funk is the absence of any and everything you can think of, but the very essence of all that is. Funk is anything that we create in our minds that we want to do, what we want to be.

– Bootsy Collins

 

Een bonte verzameling van 4-5 live-muzikanten (jazz/funk quartet of quintet) en 6 dansers van Ghetto Funk Collective (check ook even hun video die in januari 2022 via Instagram behoorlijk viral ging) maken met deze expressieve, groovy voorstelling een ode aan funk, maar zeker niet zonder edge. Funk is in essentie black music/culture en sterk verbonden met de Afro-Amerikaanse identiteit. Apinsa en Chi brengen die funk in juxtapositie met Nederlandse schilderkunst. De manier waarop de geschiedenis in die beelden wordt verteld voelt in veelzijdig Nederland niet langer ‘van iedereen’. Terwijl juist ook black culture een hoofdrolspeler in de ‘Gouden’ Eeuw was. Zo kleuren ze de geschiedenis letterlijk opnieuw in. Klanken worden kleuren en verfstreken worden moves (van knee drops tot jazz splits). Al dansend op zoek naar de betekenis van vrijheid, kleur en muziek, waarbij James Brown en Rembrandt van Rijn uiteindelijk meer op elkaar lijken dan we denken.

Concept and Choreografie: Ruben Chi en Roché Apinsa | Dansers: Ibrah Silas Kakande, Juan Balde Arias, Virgil Denzel Dey, Imaury ‘Kidlock’ Dos Santos, Joshua Markiet | Live muziek: gelegenheidsformatie 4-5 (jazz)muzikanten | Dramaturgisch advies: Adriaan Luteijn | Kostuums: Jivika Biervliet | Set design: Annelies Michelle Shakison | Lichtontwerp: notk | Productie: Stichting SoulCypher, Ghetto Funk Collective en Stadstheater/Musis Arnhem (premiereplek) | Duur: +/- 50 min | Speelperiode: feb t/m dec 2024

www.rubenchi.com