Title image

Orkest De Ereprijs | h/Ai

Tijd & plaats

Datum: donderdag 18 mei 2023
Tijd: 14:15 - 14:45 & 15:00 - 15:30
Locatie: Ketelhuis
Koop hier je ticket

Info

h/AI, human versus artificial intelligenceI

n h/AI, human versus artificial intelligence vragen De Veenfabriek, Orkest De Ereprijs en tgEcHO zich af of A.I. de mens echt gaat helpen om boven zichzelf uit te stijgen.

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo. Ons denken wordt erdoor beïnvloed en we kunnen steeds meer taken uitbesteden. Een goede ontwikkeling! Toch? ECHO, de Veenfabriek en Ereprijs vragen zich af: wat is A.I. precies? En wat is de mens? En kan A.I. daarover meedenken, over filosoferen of kunst over maken?

h/AI is in première gegaan op 13 september en is daarna uitgevoerd in Musis Arnhem, Korzo Den Haag en Frascati Amsterdam. Op het Maaiveld Festival wordt de voorstelling twee keer gespeeld als verkorte versie.

Uitvoerenden

Orkest de Ereprijs, de Veenfabriek en theatergroep ECHO hebben gemeen dat ze niet weglopen voor een experiment. Zowel in muziek als in tekst en beeld zitten deze gezelschappen boven op de actualiteit en onderzoeken zij de menselijke implicaties van wetenschappelijke revoluties. De muziek is deze keer in handen van Lam Lai, een componiste die op alle mogelijke manieren klantervaringen onderzoekt en internationaal veelgeprezen is om haar klank- en beeldinstallaties. Maar ook A.I. heeft een stevige vinger in de pap, bijvoorbeeld in de vorm van de eindregie. Als dat maar goed gaat.

Over Orkest De Ereprijs

Ruim 40 jaar is Orkest De Ereprijs hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Als ‘instrument voor levende componisten’ geeft Orkest De Ereprijs opdrachten aan componisten voor composities die het orkest zelf uitvoert. Daarnaast neemt het collectief het initiatief voor vernieuwende, interdisciplinaire projecten die het realiseert in samenwerking met partners. Met deze aanpak heeft De Ereprijs een eigen plaats verworven in de wereld van de nieuw gecomponeerde muziek.

De belangrijkste pijlers van ons collectief zijn vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit. De opdrachten die wij geven aan componisten en onze concerten zijn multidisciplinair, met een gevarieerde inzet van zangers, instrumentalisten, elektronische kunstenaars, dansers, theatermakers en filmers. Inmiddels heeft De Ereprijs ruim 400 opdracht composities uitgeschreven en uitgevoerd.

Orkest De Ereprijs weet het publiek te verrassen met een eigen klankkleur. Het orkest heeft een vaste bezetting van 14 musici met twee fluiten, klarinet/basklarinet, twee saxofoons, trompet, twee trombones, hoorn, tuba, elektrische gitaar, basgitaar, piano en slagwerk (klassiek, modern, drums). Hiermee kan het orkest voldoen aan de vaak specifieke wensen van hedendaagse componisten. 

Over Veenfabriek

Sinds 2004 maakt en speelt de Veenfabriek – met Muziek, Taal, Eten en Techniek – nieuw geschreven en gecomponeerde interdisciplinaire voorstellingen waarin alle zintuigen worden aangesproken. Het werk van de Veenfabriek is actueel, brutaal, speels en vernieuwend, en speelt in theaters en concertzalen en op locaties en festivals door heel Nederland en daarbuiten. De Veenfabriek is in 2004 opgericht door Paul Koek. Sinds 2020 is Joeri Vos artistiek leider, die in 2017 aansloot naast Paul Koek. Vos’ werk bij de Veenfabriek wordt geroemd om de nieuwe manier waarop in een intuïtieve dramaturgie, muziek en tekst samenvloeien en elkaar versterken.

Voor elke voorstelling worden muziek en tekst nieuw geschreven. We willen grote vragen en ideeën delen met ons publiek. Dat doen we in de periode 2021-2024 rondom de centrale vraag Waar doe je goed aan? Met taal, muziek, smaak en techniek zoekt de Veenfabriek in alle voorstellingen naar antwoorden op deze vraag. Vanuit verschuivende perspectieven en met verschillende stemmen.

Een voorstelling van de Veenfabriek is avontuurlijk en altijd anders dan verwacht, maar je voelt je er altijd van harte welkom!

Over theatergroep ECHO

theatergroep ECHO is opgericht in 2010 door Anna Schoen en Lotte Dunselman. Zij hebben binnen het Nederlandse theaterlandschap een eigen theatervorm ontwikkeld, in wisselende samenwerking met gerenommeerde theatermakers en aanstormend talent.ECHO beweegt tussen beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater in. Aan de basis van het maakproces staat altijd een op maat geschreven script, dat op de vloer een beeldende en fysieke vertaling krijgt.

tgECHO is punk-poëtisch, absurdistisch, activistisch en eigentijds. Onze speelstijl is rauw, gekenmerkt door uitputting en het opzoeken van grenzen. De voorstellingen zijn rationeel ongrijpbaar en op gevoelsniveau duidelijk herkenbaar. De altijd aanwezige humor is zwart, banaal, satirisch en soms subtiel. Aan de basis van alle voorstellingen staat de persoonlijke zoektocht: ‘Hoe ons te verhouden tot het ogenschijnlijk maakbare leven’.

h/AI in de pers

Kunstmatige intelligentie moet een herkenbaar gezicht krijgen. En wat kan iets beter een gezicht geven dan kunst?” NRC

“Stralend middelpunt van het toneel is een prachtige installatie van John van Oostrum” Theaterkrant

“h/AI is ook een lofzang op de ouderwetse analoge mens, zijn scheppingsdrang, zijn geschiedenis en de adem die de muziek maakt.” Leidsch Dagblad

“Doe je er goed aan je lot in de handen van AI te leggen?” Interview met John van Oostrum

Foto’s door Bart Grietens.

Credits

Orkest de Ereprijs
Veenfabriek
Theatergroep ECHO
Regie: A.I., John van Oostrum
Tekst: A.I., Jibbe Willems, Ninke Overbeek
Muziek: A.I., Lam Lai
Installatie: A.I, John van Oostrum
Scenografie: Noa Helder
Spel: A.I. Chandana Sarma
Dirigent: Gregory Charette
Productie: Caco Verhees
Geluid: Pieter Jongelie
Techniek: Vincent Krouwer

hai
hai2
previous arrow
next arrow